مخترع ايراني، نخستين دوچرخه خورشيدي جهان را ساخت
به گزارش نفت نيوز به نقل از ايسنا، محمود دنيانور، عضو انجمن مخترعان ايران و مبتكر دوچرخه خورشيدي اظهار كرد: انرژي مورد نياز دوچرخه خورشيدي از طريق سلولهاي خورشيدي كه در سطحي نسبتا كوچك در پشت دوچرخه نصب شده تامين ميشود. علاوه بر اين يك باتري الكتريكي 12 ولت به عنوان تغذيه كمكي در شرايطي كه نور خورشيد وجود ندارد در عقب دوچرخه نصب شده تا در زمان تاريك شدن يا ابري بودن هوا هم امكان استفاده از دوچرخه باشد.
وي خاطرنشان كرد: البته طراحي دوچرخه به صورتي است كه سيستم خورشيدي و الكتريكي با يك كليد كه روي فرمان دوچرخه نصب شده كنترل ميشود و در مواردي كه امكان استفاده از سيستم خورشيدي يا باتري نباشد دوچرخه خورشيدي مثل يك دوچرخه معمولي با ركاب زدن به حركت خود ادامه ميدهد.
دنيانور تصريح كرد: سيستم دوچرخه خورشيدي به صورتي طراحي شده كه كمترين مزاحمت و اضافه وزن را براي دوچرخه و راكب آن داشته باشد. همچنين با تكميل طرح صفحات محافظي در عقب دوچرخه نصب ميشود تا در صورت تصادف و سقوط دوچرخه آسيبي به صفحات و سيستم خورشيدي آن نرسد.
اين مخترع درباره نحوه تامين انرژي دوچرخه توسط سيستم خورشيدي گفت: سنسورهاي خورشيدي نصب شده در عقب دوچرخه انرژي خورشيدي را به كيت تبديل متصل كرده و انرژي به الكتروموتور منتقل ميشود و در صورت كمبود توان، باتري تعبيه شده در دوچرخه كه با برق شهري و سيستم خورشيدي قابل شارژ است فعال ميشود.
وي تصريح كرد: ساخت نمونه اوليه اين خودرو حدود دو ميليون و 800 هزار تومان هزينه در پي داشته ولي در صورت رسيدن به توليد انبوه، دوچرخه خورشيدي با قيمتي حدود 200 هزار تومان قابل عرضه به مشتريان خواهد بود. البته نمونه پرتابل سيستم خورشيدي هم ساخته شده كه به سهولت روي انواع دوچرخههاي معمولي قابل نصب است.
دنيانور با بيان اينكه نمونه موتورسيكلت خورشيدي را با وزن به مراتب كمتر طراحي كرده است، خاطرنشان كرد: سيستم دوچرخه و موتورسيكلت خورشيدي كه بر خلاف وسايل نقليه موتوري فاقد هر گونه آلاينده زيست محيطي است و از مصرف ميليونها ليتر بنزين در كشور جلوگيري خواهد كرد ميتواند در سراسر كشور خصوصا استانهاي جنوبي و مركزي كه همواره از نعمت آفتاب بهرهمندند به راحتي جايگزين دوچرخه و موتورسيكلتهاي معمولي شود ضمن اينكه به دليل نداشتن سرعت زياد (حداكثر 30 كيلومتر) خطر تصادفات را به نحو چشمگيري كاهش ميدهد.
وي خاطرنشان كرد: نمونههاي خاص اين سيستم ميتواند براي استفاده گروههاي خاص مثلا نوجوانان يا زنان و حتي به صورت ويلچر براي استفاده معلولان عرضه شود.
دنيانور با تشكر از حمايت شركت آساك دوچرخه در اجراي اين طرح تصريح كرد: در نمونههاي بعدي دوچرخه خورشيدي امكان حركت خودكار صفحات خورشيدي به سمت خورشيد هم پيشبيني شده كه سهولت و كارآيي سيستم را افزايش ميدهد.
وي، كمك به كاهش ترافيك شهرها، وزن كم (براي جابهجايي)، قابليت نصب در بيشتر وسايل نقليه و نصب آسان را از مزايا و ويژگيهاي استفاده از سيستم دوچرخه خورشيدي عنوان كرد.
عضو انجمن مخترعان كشور كه سه اختراع ثبت شده و پنج اختراع ديگر در شرف ثبت دارد، گفت: اغلب اين اختراعات در زمينه خودرو و وسايل نقليه عمومي هستند از جمله نخستين صندلي دزدگير دنيا با قابليت گيرانداختن و جلوگيري از خروج سارقان از خودرو كه با وجود كارايي بالا و گذشت سال ها از ساخت آن به دليل عدم حمايت بخشهاي ذي ربط هنوز امكان توليد انبوه پيدا نكرده است.
دنيانور تصريح كرد: اين سيستم برخلاف سيستمهاي متداول موسوم به «دزدگير» كه تنها نقش آگاه كننده و اعلامكننده دارند، مي تواند عملا سارقان خودرو را گرفته و از خروج آنها جلوگيري كند و در عين حال از تمامي قابليتهاي آگاهكنندگي سيستمهاي معمول برخوردار است.
وي گفت: اين سيستم به نحوي طراحي شده كه اگر فرد غيرمجازي وارد خودرو شود علاوه بر فعال شدن آژيرها، قفل شدن خودرو و جلوگيري از روشن شدن آن، صندلي خودرو نيز به سمت فرمان بلند شده و فرد بين صندلي و فرمان خودرو گرفتار ميشود و بدين ترتيب امكان خروج از خودرو را از دست ميدهد.
دنيانور در عين حال تصريح كرد: سازوكار فعال شدن صندلي دزدبند به صورتي است كه صدمهاي به فرد وارد نميكند و صرفا مانع از حركت و خروج وي از خودرو ميشود.
وي افزود: به منظور افزايش ضريب اطمينان صندلي دزدبند طراحي آن به گونهاي انجام شده كه علاوه بر سيستمهاي كنترل از راه دور متعارف از طريقهاي سنسورهاي وزني تعبيه شده در زير صندلي نيز فعال ميشود بدين صورت كه اگر فردي كه وزن وي با وزن متعارف راننده خودرو تفاوت داشته باشد روي صندلي بنشيند سيستم صندلي دزدبند به طور خودكار فعال ميشود.
اين مخترع در پايان با اشاره به مذاكرات و پيگيريهايي كه براي توليد انبوه دوچرخه خورشيدي و طرح هاي ابتكاري ديگر خود داشته خاطرنشان كرد كه در صورت آمادگي بخش صنعت و سرمايه گذاران براي توليد انبوه اين اختراعات از همكاري با آنها استقبال ميكند.
منبع: نفت نيوز